Dermatografie

DERMATOGRAFIE (TEPELHOF PIGMENTATIE)


Na een borstreconstructie is het mogelijk om een tepelhof te laten tatoeëren. De medische term hiervoor is dermatografie. Dit is de laatste stap na een reconstructieve ingreep. Een heel belangrijke stap in uw helingsproces, niet alleen visueel maar ook emotioneel.


De borst is genezen van de operatie, de tepel is gemaakt van de eigen huid en op zijn vroegst 3 maanden na de tepelreconstructie, volgt als finishing touch, het zetten van een tepelhoftatoeage. Uw allerlaatste stukje in het traject na borstkanker.


De behandeling


Het vraagt 1 à 2 behandelingen om het gewenste resultaat te bekomen. Mocht een 2e keer noodzakelijk zijn dan is deze inbegrepen indien deze binnen de 4 tot 6 weken na de eerste behandeling plaats vindt. 


Bij een eerste behandelsessie gaan we eerst samen een “informed consent” overlopen om contra-indicaties uit te sluiten zoals allergieën, keloïdvorming, wondjes of moedervlekjes in het te behandelen gebied. Daarna wordt ruim de tijd genomen om te luisteren naar uw wensen en verwachtingen en overleggen we de grootte van het tepelhof en kiezen we samen de gewenste kleur die het dichtst aansluit bij uw natuurlijke tepelkleur. Deze sessie (uni-lateraal) duurt ongeveer 60 min. en als er sprake is van een dubbelzijdige (bi-lateraal) tepeltatoeage wordt er meer tijd ingepland.


Direct na de behandeling is de kleur erg donker en doorbloed. Dit komt omdat de dode hoornlaag veel kleur opzuigt. Na 1 week zal de tatoeage een stuk lichter zijn. Binnen de huidtherapie gebruiken we andere kleurstoffen (pigmenten) dan in de tattooshops. We gebruiken pure betrouwbare pigmenten, ijzeroxides, waar geen schadelijke stoffen inzitten zoals (AZO, PAK’s, zware metalen, nikkel). Het nadeel hiervan is dat de pigmenten semi-permanent zijn, wat wil zeggen dat ze gemiddeld 2 tot 5 jaar in de huid blijven.

De kleur van de tatoeage kan na enkele jaren minder intensief worden, dan kan U terug contact opnemen om een  afspraak te maken voor een herhaalbehandeling, die doorgaans 1 behandeling in beslag neemt.

 

Voorbereiding


Vermeld eventuele allergieën vooraf. Als u bloed verdunnende middelen gebruikt, moet u na overleg met uw arts, hier liefst 24 uur voor de behandeling mee stoppen. Gelieve op de dag van de behandeling geen bodylotion te gebruiken. 


In het algemeen is de tatoeage zetten niet pijnlijk, doch indien u dat wenst kan u thuis de huid voor verdoven met Emla crème. Dit kan je mits voorschrift van uw arts vrij bij de apotheek verkrijgen. Een uur op voorhand brengt u de Emla crème aan op de te behandelen plaats waarna u deze bedekt met huishoudfolie. Zo kan de verdoving beter intrekken en word uw kleding niet vies. Eventueel kunt u uit voorzorg evengoed twee tabletten paracetamol 500 mg innemen.


Na de behandeling.


Na de tatoeage krijgt u nazorgcrème gesmeerd op de behandelde plek met daarboven vershoudfolie. Wij adviseren u de tatoeage dagelijks te spoelen met (gekookt) lauwwarm water en de zone droog te deppen met een schone pluisvrije handdoek. Vermijd het gebruik van zeep en andere reinigingsmiddelen én bodylotions op de behandelde zone. Twee maal per dag dient U het behandelde gebied te verzorgen met de voorziene nazorgcrème (niet te dik smeren) en hiermee uw tatoeage verzorgen tot de huid geen korstjes en schilfertjes meer vertoont. 


U kan wel kort douchen, maar een uitgebreid bad moet je nog even laten, zodat de tatoeage niet week wordt. Geen zwembaden, sauna’s of andere ruimtes waar veel bacteriën aanwezig zijn. Geen blootstelling aan zon of zonnebank. Verboden te pulken of te krabben aan de schilfertjes! Na een 10 tal dagen is de tatoeage droog en hoeft u er niks meer op te smeren.


Mogelijke Risico’s en Complicaties.


Een lichte roodheid rondom de behandelde zone is heel normaal, dit komt door een verhoogde doorbloeding te wijten aan het genezingsproces. Een lichte napijn is mogelijk en volstrekt normaal.   Bij een goede verzorging is de kans op complicaties erg klein. Bij twijfel of abnormaliteiten gelieve contact op te nemen met Annick  op het nummer 0476/799.902 of met uw huisarts.

Prijzen


Individueel vast leggen bij intakegesprek